About us

En. Hashim – Presiden ASPO Prosthetics

ASPO Prosthetics & Orthotics Trading – PAKAR KAKI PALSU MALAYSIA adalah sebuah syarikat pembuat dan pembekal anggota tiruan serta alatan sokongan perubatan yang bermutu tinggi dengan harga berpatutan.

 

Syarikat kami ditubuh berasaskan kepada pengetahuan terkini, pengalaman dan inovasi. “ASPO” adalah singkatan daripada “Amputee Services Prosthetics and Orthotics”, yang mana menggambarkan komitmen kami ke arah memberi perkhidmatan yang bermutu tinggi kepada pesakit dan orang kekurangan anggota, terutama bagi mereka yang kehilangan kaki atau tangan. Peningkatan kes amputasi disebabkan oleh luka kaki diabetik dan kemalangan jalanraya, dan tidak lupa juga mereka yang kekurangan anggota sejak lahir memberi inspirasi kepada kami untuk membantu golongan yang kurang berupaya ini.

 

Kami telah mencipta inovasi dalam teknik pembuatan kaki palsu dan sistem penjagaan yang tepat. Presiden kami, En. Hashim berpengalaman luas dan telah berkhidmat selama 38 tahun di bidang ini serta pernah memenangi anugerah inovasi di peringkat kebangsaan dan negeri. Kami juga disokong oleh seorang Certified Prosthetics & Orthologist C.P.O yang professional di bidang ini.

 

Kaki palsu keluaran syarikat kami memenuhi piawaian antarabangsa dari segi mutu, rekabentuk, bahan dan teknologi. Syarikat kami menggunakan komponen Ossur Iceland, Endolite UK dan Otto Bock Jerman, pengeluar peralatan prostetik dan ortotik terkemuka di dunia.

 

Ramai pesakit kami telah berjaya pulih daripada kecacatan. Mereka yang pernah dilabel sebagai orang kurang upaya (OKU) kini dapat hidup bebas dan berdikari dalam melakukan apa jua aktiviti harian. Tidak kurang juga yang telah berjaya kembali semula bekerja bagi menjana pendapatan.

 

Kami amat memahami kehendak dan keperluan pesakit kami. Kami sentiasa bekerjasama dan menjalin perhubungan yang baik dengan pesakit kami. Kepuasan pelanggan adalah keutamaan kami.

Team members

Hashim B. Shuib

President

Internal Association of Technicians in Orthotics and Prosthetics (IATOP), U.S.A
Pusat Kawalan Kusta Negara (PKKN) Hospital Sungai Buloh, Malaysia

Muhammad Hafizuddin B. Hashim

Managing Director

B.Sc Physics
The Ohio State University, U.S.A

Haziatul Adwa Bt. Hashim

General Manager / Occupational Therapist

B.Sc Occupational Theraphy
Universiti Teknologi MARA (UiTM)

Zakiran B. Abd. Razak

Certified Prosthetist & Orthotist (C.P.O)

B.Sc Bio-engineering Prosthetics & Orthotics
Universiti Malaya (UM)

Kami menawarkan servis

  • Pembuatan kaki palsu dan tangan palsu (prostesis)
  • Pembuatan alat sokongan perubatan (ortosis)
  • Pembaikan prostesis dan ortosis
  • Penjagaan stump
  • Penjagaan tapak kaki diabetik
  • Rawatan luka tapak kaki diabetik
  • Latihan berjalan/penggunaan prostesis dan ortosis
  • Pembekalan “silicone gel liner”, sarung stump dan kosmetik
  • Pembekalan peralatan perubatan dan rehabilitasi

ASPO Activities